De schoonmaakbranche groeit snel. De branche is uitgegroeid tot één van de grootste werkgevers van Nederland. Het zijn vooral de economische groei in ons land en de aangetrokken kantorenmarkt die de vraag naar schoonmaakdiensten aanjagen, zo blijkt uit Cijfers & Trends van de Rabobank. Bovendien concludeert de bank dat innovatie en duurzaamheid noodzakelijke ontwikkelingen zijn voor schoonmaakbedrijven die zich willen onderscheiden. 

De economen van de Rabobank verwachten zowel op korte als lange termijn een aanhoudende groei binnen de sector. De schoonmaakbranche is een vechtmarkt. Er zijn enkele grote spelers en veel kleine spelers. Bijna 90% van de schoonmaakbedrijven heeft minder dan vijf werknemers in dienst. Ook zijn er steeds meer nieuwe toetreders waardoor de concurrentie fors is.


Om je in de schoonmaakmarkt te onderscheiden, speelt het gebruik van nieuwe technologie een voorname rol.

 

Big Data voor een slimmere planning

Een van de opkomende innovaties, aldus de onderzoekers, is het genereren en analyseren van data. (Big) data biedt bedrijven in de sector relevante inzichten en zo kunnen bedrijven personeel steeds slimmer inzetten. CleanJack is een oplossing die bedrijven daarbij kan helpen. Met het CleanJack tijdregistratiesysteem hebben schoonmaakbedrijven een optimale proces- én kostenbeheersing. Niet alleen loonkosten zijn beter onder controle, het geeft ook goede inzichten in het werkproces, waardoor optimalisaties mogelijk zijn.

Arbeidskrapte

Door de sterke groei in de sector begint personeelskrapte een toenemend probleem te worden. Het werven en vasthouden van personeel is lastig, circa 20% van de schoonmaakbedrijven ervaart problemen op dit vlak, aldus Rabobank.

Kwaliteit en kostenbeheersing

De totale kosten van schoonmaakbedrijven bestaan al snel voor 80% uit personeelskosten. Het optimaal inzetten van personeel is daarom belangrijk, net als het monitoren van uitgevoerde werkzaamheden. Het online dashboard van CleanJack biedt belangrijke inzichten. Niet alleen voor economische redenen, maar ook om de organisatie op de werkvloer te optimaliseren.

Neem voor meer informatie of een vrijblijvende aanbieding contact met ons op.